Hangszer vásárlási kisokos I.

list Kategória: Tanácsok Dátum:

Múltkori írásomban az esetleges tanév kezdési nehézségek megoldását taglaltam, most itt az idő a hangszervásárlási problémák megoldására.

Elsődleges akadály a megfelelő hangszer kiválasztásánál az a fránya pénztárca! Kevesebben vannak akik egy összegben ki tudják fizetni álmaik hangszerét, de szerencsére már egyre több helyen lehetséges a részletfizetés. Nem mindegy, hogy kezdő avagy haladó szinten van tanuló, mert ezekhez a paraméterekhez kell igazítani a hangszert is. Ezért eldöntöttem, hogy egy sorozat írásának kezdek neki amiben a lehetséges variációkat vesézem ki. Remélem ez a sorozat hasznos lesz és hathatós segítség lesz a hangszervásárlásban.

Az volt a célom, hogy egy belépő szintű és egy fél professzionális hangszert mutatok be elsőre. Aztán persze amint beléptem a Budapest Zongoraszalon bemutató termébe és megláttam a felhozatalt rögtön láttam vesztemet, tudtam több hangszer lesz ebből. Választásom a Kawai digitális zongorákra esett ami abban gyökerezhet, hogy mindig szimpatikus volt olyan cég termékeivel foglalkoznom amelyik specifikusan egy termékcsalád gyártásával, fejlesztésével foglalkozik. A Kawai cég ilyen. Félreértés ne essék vannak kiváló gyártók amelyek más hangszereket is gyártanak és termékeik magas szintűek ezekre később kitérek. A digitális zongorák vásárlásakor a hangszernek két fő paraméternek kell megfelelnie, az egyik a hang a másik a billentés. Nagy örömmel tapasztaltam azt a kézzel tapintható innovációt amit a Kawai cég végzett a közelmúltban. Az összes hangszernek a billentése több mint megfelelő tekintve, hogy tudatosan alakították ki a billentés érzékenységet és nehézséget a belépő szinttől a professzionálisig. A zongorák majd mindegyike ellátott az úgynevezett Ivory Touch vagy a Real Ivory Touch billentyűzettel. Amelyikeknek nincs ez, azoknak a billentyűzete is egyfajta speciális műanyag borítást kapott ami nagyon jól modellezi az akusztikus zongorák billentyű érzetét. Megszűnt az a síkos műanyag érzet amikor az ember billent, ezek a borítások elnyelik az izzadságot és maradéktalan zongora érzetet okoznak. Ezek a tulajdonságok nagyon fontosak főleg a kezdő szintnél mivel a tanuló biztosabban sajátítja el a billentés fortélyait. A Kawai CL36 típusnál megfogott az a könnyű finom érzékeny billentyűzet, amit nagyon el tudok képzelni egy 7 éves gyerek gyakorlása közben tudván, hogy nem fogja megerőltetni a kezeit. Érdekessége még a hangszernek, hogy megkapta a Real Ivory Touch billentyűzetet amit a professzionális hangszereknél is megtalálhatunk.

A Kawai KDP 110 típus egy lépés feljebb kissé nehezebb a billentés tehát ezt a hangszert nagyobbacska tanulóknak ajánlanám. A másik szembeötlő innováció a zongorák hangjaiban található meg. Már a múlté az a zongoraszerű nyávogó vékony hangocska ami a kilencvenes évek elektromos zongoráit jellemezte. Felhangokkal telített akusztikus nagyzongora hangok találhatóak ezekbe a kicsi helyen elférő digitális zongorákban, amiket vagy a nagyteljesítményű saját hangszóróin vagy fülhallgatóval hallgathatunk. Nem kivétel a Kawai CN27 (kezdő) és a Kawai CN37 (haladó) típus sem bár ezek kissé magasabb szintet képviselnek az előzőeknél. Összességében nagyon tudom ajánlani a felsorolt típusokat így év elején azoknak akik digitális zongora vásárlás előtt állnak. Ezek a hangszerek maradéktalanul ellátják azokat a feladatokat amiket egy kezdő zongorázni vágyó kisgyermek vagy egy már haladóbb tanulónak meg kell oldani.

Következő írásomban az akusztikus pianínó és zongora lesz a téma. Hamarosan jelentkezem.

Regály György
A LFZE Jazztanszékének Művésztanára

Breaking News! Most jött a hír, hogy a Kawai CL36 kifutott temék! (Szerintem gyorsan meg kell venni a raktáron álló darabokat)

Vasárnap Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek Szombat Január Február Március Április Május Június Július Augusztus Szeptember Október November December

Új fiók létrehozása