Hangszer vásárlási kisokos I.

list In: Tanácsok On:

Múltkori írásomban az esetleges tanév kezdési nehézségek megoldását taglaltam, most itt az idő a hangszervásárlási problémák megoldására.

Elsődleges akadály a megfelelő hangszer kiválasztásánál az a fránya pénztárca! Kevesebben vannak akik egy összegben ki tudják fizetni álmaik hangszerét, de szerencsére már egyre több helyen lehetséges a részletfizetés. Nem mindegy, hogy kezdő avagy haladó szinten van tanuló, mert ezekhez a paraméterekhez kell igazítani a hangszert is. Ezért eldöntöttem, hogy egy sorozat írásának kezdek neki amiben a lehetséges variációkat vesézem ki. Remélem ez a sorozat hasznos lesz és hathatós segítség lesz a hangszervásárlásban.

Az volt a célom, hogy egy belépő szintű és egy fél professzionális hangszert mutatok be elsőre. Aztán persze amint beléptem a Budapest Zongoraszalon bemutató termébe és megláttam a felhozatalt rögtön láttam vesztemet, tudtam több hangszer lesz ebből. Választásom a Kawai digitális zongorákra esett ami abban gyökerezhet, hogy mindig szimpatikus volt olyan cég termékeivel foglalkoznom amelyik specifikusan egy termékcsalád gyártásával, fejlesztésével foglalkozik. A Kawai cég ilyen. Félreértés ne essék vannak kiváló gyártók amelyek más hangszereket is gyártanak és termékeik magas szintűek ezekre később kitérek. A digitális zongorák vásárlásakor a hangszernek két fő paraméternek kell megfelelnie, az egyik a hang a másik a billentés. Nagy örömmel tapasztaltam azt a kézzel tapintható innovációt amit a Kawai cég végzett a közelmúltban. Az összes hangszernek a billentése több mint megfelelő tekintve, hogy tudatosan alakították ki a billentés érzékenységet és nehézséget a belépő szinttől a professzionálisig. A zongorák majd mindegyike ellátott az úgynevezett Ivory Touch vagy a Real Ivory Touch billentyűzettel. Amelyikeknek nincs ez, azoknak a billentyűzete is egyfajta speciális műanyag borítást kapott ami nagyon jól modellezi az akusztikus zongorák billentyű érzetét. Megszűnt az a síkos műanyag érzet amikor az ember billent, ezek a borítások elnyelik az izzadságot és maradéktalan zongora érzetet okoznak. Ezek a tulajdonságok nagyon fontosak főleg a kezdő szintnél mivel a tanuló biztosabban sajátítja el a billentés fortélyait. A Kawai CL36 típusnál megfogott az a könnyű finom érzékeny billentyűzet, amit nagyon el tudok képzelni egy 7 éves gyerek gyakorlása közben tudván, hogy nem fogja megerőltetni a kezeit. Érdekessége még a hangszernek, hogy megkapta a Real Ivory Touch billentyűzetet amit a professzionális hangszereknél is megtalálhatunk.

A Kawai KDP 110 típus egy lépés feljebb kissé nehezebb a billentés tehát ezt a hangszert nagyobbacska tanulóknak ajánlanám. A másik szembeötlő innováció a zongorák hangjaiban található meg. Már a múlté az a zongoraszerű nyávogó vékony hangocska ami a kilencvenes évek elektromos zongoráit jellemezte. Felhangokkal telített akusztikus nagyzongora hangok találhatóak ezekbe a kicsi helyen elférő digitális zongorákban, amiket vagy a nagyteljesítményű saját hangszóróin vagy fülhallgatóval hallgathatunk. Nem kivétel a Kawai CN27 (kezdő) és a Kawai CN37 (haladó) típus sem bár ezek kissé magasabb szintet képviselnek az előzőeknél. Összességében nagyon tudom ajánlani a felsorolt típusokat így év elején azoknak akik digitális zongora vásárlás előtt állnak. Ezek a hangszerek maradéktalanul ellátják azokat a feladatokat amiket egy kezdő zongorázni vágyó kisgyermek vagy egy már haladóbb tanulónak meg kell oldani.

Következő írásomban az akusztikus pianínó és zongora lesz a téma. Hamarosan jelentkezem.

Regály György
A LFZE Jazztanszékének Művésztanára

Breaking News! Most jött a hír, hogy a Kawai CL36 kifutott temék! (Szerintem gyorsan meg kell venni a raktáron álló darabokat)

Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday January February March April May June July August September October November December

New Account Register

Already have an account?
Log in instead Or Reset password