„Táncok a billentyűkön”

list In: Referenciák galéra On:

„Táncok a billentyűkön”  XI. Térségi Zongorás Találkozó

Kedves Csaba!

Szeretnék röviden beszámolni a kedden lezajlott  „Táncok a billentyűkön” elnevezésű XI. Térségi Zongorás Találkozónkról, melyre a hangszert biztosította. A programot idén egy nagyobb rendezvénybe illesztettük, amely az I. Ifjúsági Összművészeti Fesztivál nevet viseli és a zenei programok mellett megjelennek a néptánc és képzőművészeti tagozataink is. A keddi zongorás találkozónkat szerdán egy reneszánsz témájú rajzpályázat eredményhirdetése és kiállítása követte, majd pénteken egy országos néptánc versennyel zárul a programsorozat. A rendezvényt a Nemzeti Kulturális Alap-hoz benyújtott pályázatból finanszírozta alapítványunk.

Köszönöm segítségét és rugalmasságát, hogy a hangszer korán megérkezhetett, mert az előző napi kiszállítás a választások utáni munkálatok miatt nem volt lehetséges. Mind a szállító, mind a hangoló urak gyorsan és precízen dolgoztak, az egyik számlát megkaptuk, még aznap és utaltuk is, a másikat a szállításról még várjuk.

Maga a találkozó idén kisebb keretek között zajlott a szokásosnál, hiszen már két éve szünetel megrendezése a járvány miatt. Idén hét iskola húsz ifjú zongoristája szerepelt a programban a HEK1-től a 9. évfolyamig.

A résztvevő iskolák a következők voltak:

·   Múzsák AMI Dabas

·         Dezső Lajos AMI Dömsöd

·         Ádám Jenő Általános Iskola és AMI Szigetszentmiklós

·         Bocskai Református Oktatási Központ Halásztelek

·         Hunyadi Mátyás Általános Iskola Gimnázium és AMI Halásztelek

·         Lauder Javne Iskola Budapest

·         Ránki György AMI Ráckeve

11 órától már megkezdhettük a próbákat a zongorán, melyet így minden gyerek ki tudott próbálni a találkozó előtt. A találkozó idei témája a különböző országok és népek zenéje volt, ennek megfelelően az egyik darab kötelezően egy tánc volt, a másik valamilyen nép zenéjének a feldolgozása. A zongoradarabok előadása mellett a gyerekeknek minden évben egy zenei totóval készülünk, melynek nem titkolt célja az ismeretterjesztés, mindig az aktuális témának megfelelő kérdésekkel. A totó kitöltői is apró jutalomtárgyakat, csokit kapnak. A versengés 14 órakor kezdődött és 16 óráig tartott a darabok előadása.  Minden gyerek emléklapot és kis ajándékot kapott szereplése után, majd az összes növendék játéka után a zsűri megkezdte munkáját, hogy kiválaszthassa a legjobb produkciókat az elhangzottak közül. A zsűri elnöke idén Barcsik Hédi zongoratanárnő, a Budakeszi Czövek Erna Zeneiskola igazgatója, szakértő és szaktanácsadó mesterpedagógus volt, aki kedves szavakkal méltatta és értékelte az elhangzott darabokat. Amíg a zsűri értékelt, iskolánk rövid műsorral köszöntötte a vendégeket: gitárzenekarunk reneszánsz dallamokat adott elő ének kísérettel, néptáncosaink pedig bánáti szerb táncokat mutattak be a közönségnek, majd tácházba invitálták a gyerekeket, melyet néptánctanárunk Nagy Tímea vezetett.

Ezt követte a gála, melyen a zsűri által a legmagasabb pontszámban részesített produkciókat újra meghallgattuk. Ezeket a gyerekeket értékes zenei könyvekkel és elismerő oklevéllel jutalmaztuk. Az esemény igazán jó hangulatban és magas szakmai színvonalon valósult meg, egy közös csoportképpel zárult, melyen a zongorista növendékek és felkészítő tanáraik szerepeltek.

 Hálásan köszönjük ezt a csodálatos hangszert, amely nagyban emelte a találkozó szakmai színvonalát. Nagyon jó érzés volt látni, hogy amikor már minden véget ért, a gyerekek este hétig, egészen a zongora elszállításának pillanatáig  ottmaradtak és a egyik a másik után kéredzkedett oda zongorázni, mert nem tudtak betelni a hangzással, amihez hasonlót sajnos nem tapasztalhatnak az iskolában, mivel nincsenek ilyen nívós hangszerek még a művészeti iskolákban sem.

Köszönettel és üdvözlettel:

Horváthné Baranyai Ágnes

igh.

Ránki AMI Ráckeve

Ráckeve Művészetoktatásáért Alapítvány

Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday January February March April May June July August September October November December

New Account Register

Already have an account?
Log in instead Or Reset password